poëzie

*** Nieuw: NEW ROMANTICS (Uitgeverij Polis, 2016). In de boekhandel verkrijgbaar vanaf 10 mei 2016. ***

HET VERTREK VAN MAETERLINCK (De Bezige Bij, 2012)


cover vertrek van maeterlinck

 

Er is geen kaart voorhanden die je op weg helpt in dit poëziedebuut van Michaël Vandebril. Maar wie ronddwaalt in deze gedichten, wordt beloond met onverwachte beelden en sensaties. Het vertrek van Maeterlinck bezit een onbestemde nostalgie die eigen is aan de grote romantische en symbolistische literatuur. Omdat deze bundel uit liefde voor de Franstalige poëzie is geboren, vroeg de dichter het gelauwerde dichtersduo Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires om zijn gedichten te vertalen in de taal van Voltaire. Vandebril overstijgt met zijn poëzie graag de grenzen van het land en plaatst zijn gedichten in een Europese context en traditie. In enkele gedichten in de bundel werkte hij samen met andere dichters waaronder de Franse Jacques Roubaud, de Franstalig-Belgische Vincent Tholomé en de Roemeense Doina Ioanid.

Het vertrek van Maeterlinck werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2012 en werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs 2013.

**** De Morgen *** Knack Bestel: De Bezige Bij
 ISBN 978 90 8542 295 2L'EXIL DE MAETERLINCK

Il n’y a pas de carte qui vous mette sur la bonne voie dans ce premier recueil de poésie de Michaël Vandebril. Mais celui qui errera parmi ces poèmes sera récompensé par des images et des sensations inattendues. L’exil de Maeterlinck est marqué d’une vague nostalgie propre à la grande littérature romantique et symboliste. Comme ce recueil est né de l'amour pour la poésie francophone, le poète a demandé ses confrères Jan H. Mysjkin et Pierre Gallissaires, tandem chargé de lauriers, de traduire ses poèmes dans la langue de Voltaire.


BOEST (Uitgeverij Demian, 2009)

BOEST is bloemlezing van negen dichters: Andy Fierens, Els Moors, Christophe Vekeman, Jess De Gruyter, Stijn Vranken, Antoine Boute, Xavier Roelens, Mauro Pawlowski en Michaël Vandebril. Naast de bundel is ook een vinylplaat waarop de dichters hun werk voorlezen. Op de B-kant vind je een remix van dat alles door Mauro Pawlowski. BOEST ging als dichtersshow ook op tournee. 

Beleef alles terug op http://boestpoetry.blogspot.com

De bundel is uitverkocht, de vinylplaat is nog steeds verkrijgbaar bij Demian: www.demian.be


achterafgedichten

Michaël Vandebril schreef in De Morgen een jaar lang samen met Max Temmerman, Maarten Inghels, Ruth Lasters en Delphine Lecompte wekelijks een gedicht over de actualiteit.

Las Belgas
Heer Ever
En nu
Foor
Zomerslaap
Duran Adam
Benvenuti a Lampedusa
Hoogte
Verloren paradijs
Verheugt u!
De wetten

videopoems

Michaël Vandebril gaat een samenwerking aan met enkele videokunstenaars die videopoems maken op basis van gedichten uit Het vertrek van Maeterlinck / L'exil de Maeterlinck.

Swoon

Swoon maakt eigen beelden, maar manipuleert ook beeldmateriaal dat hij verzamelt op het internet. Ook de soundscapes zijn van zijn hand. Swoon maakte reeds videopoems bij gedichten van Sylvia Plath, Dylan Thomas, Wallace Stevens en Delphine Lecompte. Zijn droomachtige filmpjes, net bewegende schilderijen, werden meermaals geselecteerd op buitenlandse (kort)filmfestivals.


 

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse is dichter en grafisch kunstenaar. Ze publiceerde bij de Wereldbibliotheek 4 poëziebundels, waarvan 2 graphic poems. Lies Van Gasse maakte twee filmpjes voor Het Vertrek van Maeterlinck, samen met muzikanten Michaël Brijs en Han Swolfs. 

 

 

Judith Dekker

Judith Dekker is een Nederlandse kunstfotografe die sinds kort experimenteert met video. Ze maakt twee filmpoems voor La Casina Rossa.

 

 

agenda

17 mei 2016, Bundelpresentatie New Romantics, Arenbergschouwburg, Antwerpen.
10 mei 2016, Dubbeloptreden met Menno Wigman:'Romantic Agony', RoodWit, Berchem.

bio

Michaël Vandebril (°1972) studeerde rechten. Hij leidt sinds 2002 de stedelijke dienst Antwerpen Boekenstad en hielp de stad Antwerpen in die functie aan de UNESCO-titel World Book Capital 2004. Vandebril is 'de man achter' het Antwerpse stadsdichterschap en programmeert de Donderdagen van de Poëzie en het nieuwe internationale poëziefestival Felix Poetry Festival. Hij maakte in 2009 als dichter deel uit van het spraakmakende dichtersproject BOEST . In 2011 stelde hij de bloemlezing samen van de 5de Nacht van de Poëzie, waarvan hij curator was. Sinds 2011 maakt hij deel uit van de redactie van Deus ex Machina. Samen met dichters Andy Fierens en Maarten Inghels richtte hij VONK & Zonen op, een nieuwe literaire organisatie die op een originele manier literatuur naar een groot publiek brengt (zoals de Achterafgedichten in De Morgen). 
In januari 2012 verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen zijn eerste bundel Het vertrek van Maeterlinck / L'exil de Maeterlinck, een bundel die vanaf de eerste druk meteen werd uitgegeven in de twee belangrijkste landstalen. Omdat deze bundel uit liefde voor de Franstalige poëzie is geboren, vroeg de dichter het gelauwerde dichtersduo Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires om zijn gedichten te vertalen in de taal van Voltaire. Vandebril overstijgt met zijn poëzie graag de grenzen van het land en plaatst zijn gedichten in een Europese context en traditie. In enkele gedichten in de bundel werkte hij samen met andere dichters waaronder de Franse Jacques Roubaud, de Franstalig-Belgische Vincent Tholomé en de Roemeense Doina Ioanid. 

contact

e-mail: michael.vandebril@telenet.be
website:  www.michaelvandebril.be

links

Uitgeverij Polis
De Bezige Bij
VONK & Zonen 
Deus ex Machina